Instrumentarul necesar unei igiene orale adecvate
O igienă orală riguroasă necesită timp. Periajul dentar și igiena orală sunt activități complexe, însă ambele ajută la menținerea sănătoasă a danturii. Păstrând o igienă orală riguroasă și regulată, dinții și gingia rămân pe termen îndelungat sănătoase, iar efectele nocive asupra organismului pot fi împiedicate la timp. Prevenția optimă presupune controale regulate la medicul dentist, cel puțin de două ori pe an.
Ustensilele necesare igienei orale la domiciliu sunt:
- Periuța de dinți
- Pasta de dinți cu conținut de fluor
- Ața dentară.
Nu doar acestea joacă un rol important, ci și modul în care le utilizați.
12 Sfaturi utile pentru igiena orală la domiciliu
Prima regulă de bază este periajul de două ori pe zi, timp de două minute. Ustensilele necesare pentru igiena orală corectă sunt: periuța dentară (recomandăm cele sonice sau electrice), ața dentară, periuțele interdentare, dușul (irigatorul) bucal, racleta pentru curățarea limbii. Cu o igienă orală corectă nu trebuie să vă fie teamă de controlul anual la cabinetul stomatologic, căci fără depozite dentare nu apar nici cariile și nici parodontopatiile.
1. Igiena orală și periajul dentar – periuțe de dinți recomandate
Din experiență am observat că periuțele sonice sau cele electrice sunt cele mai bune, deoarece ele periază mult mai bine decât cele manuale.
Câteva lucruri bune de știut ar fi:
- Perii periuțelor de dinți trebuie să fie deși, sintetici, rotunjiți;
- Capătul periuței trebuie să fie scurt, astfel încât periajul poate fi efectuat corect și în spațiile mai greu accesibile;
- Perii rotunjiți nu vor leza gingia în timpul periajului;
- Perii trebuie să fie sintetici și nu naturali, deoarece perii naturali pot prezenta spațieri în care se acumulează bacteriile;
- Schimbarea periuței trebuie făcută la intervale regulate, la aproximativ 3-4 săptămâni sau imediat după o răceală;
- Pentru un rezultat optim, se indică un periaj de două minute;
- Periuțele sonice și cele electrice au prioritate;
- Protejați-vă periuța de dinți de depunerile bacteriene: după utilizare clătiți-o cu apă caldă, fierbinte și păstrați-o cu capătul în sus pentru a se putea usca.
Luați-vă suficient timp în alegerea unei periuțe dentare
Când doriți să vă achiziționați o periuță de dinți, luați în considerare cele menționate mai sus și gândiți-vă care este cea mai bună alegere pentru igiena orală și sănătatea dumneavoastră.
Ca medic dentist, recomand pacienților, prietenilor și familiei periuțele sonice sau periuțele electrice oscilante. Tehnica periuțelor sonice sau celor electrice rotative a evoluat foarte mult în ultimii ani și a depășit cu mult periuțele manuale.
Periuțele dentare sonice și cele electrice necesită doar schimbarea capătului de periaj, ceea ce poate constitui un avantaj.
2. Pastele de dinți
Dacă vă spălați mâinile doar cu apă, nu le spălați suficient de bine, de aceea folosiți și săpunul. Asemenea este și în cazul periajului dentar, unde este necesară utilizarea pastei de dinți. Când alegeți o pastă de dinți este bine să acordați atenție următoarelor criterii:
- Pastele de dinți pe bază de fluor întăresc smalțul dinților. Cantitatea de fluor la adulți trebuie cuprinsă între 1000-1500 ppm (valori pe care le găsiți trecute pe ambalajul fiecărei paste de dinți);
- În cazul copiilor, conținutul de fluor trebuie să fie mai scăzut, de aceea există paste de dinți speciale pentru copii. Aportul de fluor din conținutul acestor paste de dinți este adaptat vârstei copilului;
- Există paste de dinți abrazive, acestea îndepărtează colorațiile de pe suprafața smalțului;
- Pentru cei alergici, există paste de dinți fără uleiuri eterice, mentol sau substanțe mirositoare;
- Există paste de dinți și fără conținut de fluor, dacă se dorește evitarea fluorului;
Nu vă așteptați la miracole de la pastele de dinți pentru albire!
Mereu se face reclamă la paste de dinți pentru albirea acestora, pe care le folosesc în special fumătorii sau băutorii de ceai, cola sau cafea. Să nu vă așteptați la miracole!
Aceste paste conțin, de regulă, corpi abrazivi mai duri și substanțe chimice de albire, care nu sunt indicate pacienților cu carii de colet sau lucrări protetice (punți, coroane etc.), deoarece corpii abrazivi sunt prea duri. Cel mai bine este să vă întrebați medicul stomatolog, dacă și ce tip de pastă de dinți pentru albire să utilizați în cadrul igienei orale la domiciliu.
Pentru albire sunt necesare substanțe chimice puternice. Dacă doriți să vă albiți dinții cu una sau două nuanțe este necesară albirea profesională (bleaching). Acest tip de albire se face după o discuție cu medicul dentist. De menționat este și faptul că, cei care au coroane dentare, punți și fațete dentare, nu își pot albi aceste tipuri de lucrări. Albirile în astfel de cazuri se fac înainte de efectuarea lucrărilor protetice.
3. Tehnica de periaj corectă
Periajul dentar trebuie să fie o rutină zilnică, fără excepții.
Recomandare: După ingerarea unor alimente acide precum fructe sau sucuri, se evită periajul dentar cel puțin 30 de minute.
Periajul dentar cu periuța manuală:
- Direcția de periaj recomandată este dinspre roșu (gingie) spre alb (suprafața dintelui). Periuța se aplică în unghi de 45 grade pe gingie, efectuând mișcări ușoare, verticale, doar dinspre gingie spre suprafața dintelui, fără presiune. Este foarte important să periem fiecare suprafața în parte a fiecărui dinte, chiar și în locuri greu accesibile, cum ar fi zona molarilor;
- Dacă direcția de periaj dinspre roșu spre alb pare prea complicată, se recomandă ușoare mișcări de rotație pe fiecare dinte în parte.
- Evitați presiunea pe periuță și mișcările orizontale, o presiune prea mare pe dinți și gingie poate dăuna, în timp, gingiei.
Periajul dentar cu periuța electrică rotativă sau sonică:
- Și în acest caz este necesar periajul pe fiecare suprafața a dinților, fără a exercita presiuni, efectuând un ușor masaj;
- O periuța sonică funcționează cel mai bine atunci când nu se face presiune pe ea. În cazul exercitării presiunii, scade remarcabil puterea de curățare, iar periajul nu mai este eficient.
4. Utilizarea aței dentare – pentru igienizarea spațiilor interdentare
Pentru igienizarea corectă a spațiilor interdentare este recomandată utilizarea zilnică a aței dentare. Există ață dentară ceruită sau neceruită. Ața dentară ajută la prevenirea mirosului neplăcut din gură, astfel fiind eliberate spațiile interdentare de resturi alimentare.
Pentru începători se recomandă ața ceruită, ea alunecă mai ușor printre dinți, evitându-se astfel lezarea papilelor interdentare. Există și ațe dentare pe suporți de plastic, dar cea mai bună variantă este ața dentară clasică.
Cum se utilizează ața dentară:
- Se rupe un fire de 30-50 cm lungime și se răsucește pe fiecare capăt pe degetul arătător stâng și drept;
- Între ele se lasă o bucată liberă de aproximativ 2-3 cm;
- Partea liberă din mijloc se introduce ușor între dinți din față în spate. Atenție la cum introduceți ața între dinți să nu lezați gingiile;
- Pentru fiecare spațiu interdentar se folosește o nouă bucată din ața răsucită pe degete (se desface de pe un deget și se înfășoară pe celălalt);
5. Periuțele interdentare – necesare pentru o igienă corectă
Periuțele interdentare sunt o alternativă bună la ața dentară în vederea unei igienizări corecte a spațiilor interdentare. Totuși, acestea sunt indicate acolo unde există spații interdentare mai largi. Dacă sunteți purtător de aparat dentar fix, este indispensabilă o astfel de periuță. Doar așa puteți pătrunde fără probleme pe sub arcul dentar (sârma).
Scopul acestora este de a elibera spațiul dintre dinte și gingie de resturi alimentare. În zona aceasta, dinții nu sunt alipiți. Este locul unde se poate depune foarte repede placa bacteriană. Utilizarea acestora este mult mai simplă decât a aței dentare. Este necesar să alegeți mărimea corectă, ele existând pe piață în diverse mărimi.
6. Apele de gură
Unele reclame la apele de gură promit vindecarea gingie sau faptul că ar putea preveni apariția cariilor, însă marea majoritate oferă doar o respirație plăcut mirositoare. Un producător nu trebuie să dovedească efectul pozitiv al produsului. „Testat clinic” înseamnă că produsul a fost testat. Există doar o excepție: dacă produsul poartă denumirea de „apă de gură medicinală”, efectul acesteia trebuie dovedit.
Multe ape de gură cosmetice, respectiv soluții orale de clătit conțin 30% alcool și nu sunt recomandate copiilor. Alcoolul are rolul de a conserva și dezinfecta apa de gură. Există însă, și ape de gură fără conținut de alcool, care pot fi utilizate și de copii.
Marea majoritate a soluțiilor orale de clătit conțin mentol și/sau esențe mentolate, care asigură, pentru o perioadă scurtă, o respirație plăcută.
Domenii de aplicare:
- Pentru o respirație proaspătă;
- Purtătorilor de aparate dentare fixe;
- În cazul cariilor de colet;
- Vârstnicilor sau pacienților cu handicap, care nu pot efectua o igienă orală corectă;
- Ca supliment în dușul bucal.
Apa de gură medicinală (se găsește în farmacii)
Acest tip de apă conține clorhexidină (CHX), care are rolul de a distruge bacteriile. Aceasta se folosește pe o perioadă scurtă de timp deoarece are și reacții adverse. Clorhexidina colorează dinții și limba pe parcursul utilizării (ușor maroniu); în plus poate afecta percepția gustului după o utilizare prelungită. Aceste reacții adverse dispar, de regulă, după întreruperea tratamentului.
Nu se indică utilizarea frecventă a acestora. Ele vor fi utilizate la recomandarea medicului.
Domenii de aplicare:
- În tratamentul parodontitelor;
- Pentru a sprijini procesul de vindecare după o intervenție chirurgicală;
- Când nu este posibilă efectuarea unei igiene orale corespunzătoare (în cazul unei internări în spital etc.)
7. Gelurile fluorurate
Gelurile fluorurate sunt creme cu conținut mare de fluor, care întăresc smalțul dentar și pot contribui la prevenția cariilor și a parodontitelor.
Aceste preparate se aplică suplimentar la igiena orală, de regulă o dată pe săptămână, după igiena orală și periajul dentar. Ele nu sunt prevăzute pentru aplicarea zilnică. Chiar și medicul dentist aplică, de regulă, soluții fluorurate după o igienizare profilactică.
Eficiență:
- Fluorul aplicat formează un „film protector” în jurul dinților. Avantajul acestuia este că dintele devine mai rezistent la acizii din alimentele ingerate;
- Fluorul pătrunde în bacterii și distruge astfel metabolismul acestora, inhibând producția de acid, care este dăunătoare pentru dinți;
- Fluorul susține procesul de remineralizare a dinților. El ajută la integrarea mai rapidă a fosfaților de calciu în smalțul dentar, scade riscul formării/apariției cariilor, bacteriile având mai puțin timp la dispoziție de a ataca zonele vulnerabile.
8. Guma de mestecat susține igiena orală
Gumele de mestecat fără zahăr sunt un bun supliment pentru îngrijirea orală corectă. Totuși, nu este indicat să mestecați continuu gumă, acest lucru poate dăuna articulației temporo-mandibulare. În timpul mestecării gumei, crește fluxul salivar. Saliva inundă dinții și transportă astfel resturile alimentare și microorganismele în sistemul digestiv.
9. Revelatori de placă bacteriană – controlul igienei orale
Uneori este greu de identificat dacă placa bacteriană a fost îndepărtată în totalitate, deoarece aceasta are o culoare asemănătoare cu cea a smalțului dentar. De aceea, este indicată verificarea periajului cu un revelator de placă bacteriană, pentru a obține o igienă corectă.
Revelatorii de placă bacteriană se găsesc sub formă de pastile sau sub formă lichidă. De regulă, se utilizează cei sub formă lichidă. Revelatorul de placă indică zonele unde nu a fost efectuat un periaj corect.
Culoarea închisă a revelatorului indică vechimea plăcii bacteriene (violet, albastru închis). Culoarea roz indică o placă bacteriană veche de aproximativ 24 ore, zonele colorate în albastru închis indică, de cele mai multe ori, o afecțiune a gingiei, ceea ce reprezintă o placă bacteriană veche de câteva zile.
Utilizarea revelatorilor de placă:
- Înainte de utilizare este indicat să aplicați o cremă grasă pe buze (există posibilitatea colorării acestora);
- Pe un bețișor de urechi se aplică doar câteva picături de revelator;
- Aplicați soluția cu bețișorul pe toate suprafețele dinților;
- Ulterior se clătește cavitatea bucală cu apă;
- La final se periază dinții până la eliminarea în totalitate a plăcii bacteriene;
Atenție la utilizarea revelatorilor, aceștia colorează și pot păta!
10. Dușul bucal (irigatorul oral)
Dușul bucal nu înlocuiește periajul dentar sau ața dentară/periile interdentare. Este opțiunea ideală în cazul purtătorilor de aparate dentare sau a purtătorilor de lucrări protetice. Dușurile bucale funcționează pe baza unui jet de apă puternic, care pătrunde și igienizează acolo unde periuța, ața dentară și periuțele interdentare nu pot pătrunde. Este un accesoriu ideal pentru igiena orală, ajută la eliminarea mirosului neplăcut din cavitatea orală și masează gingiile.
Medicul dentist vă poate sfătui pentru ce tip de duș bucal să optați. Există mai multe variante pe piață, unele au însă un jet de apă foarte slab, ceea ce nu este foarte eficient.
11. Raclete pentru curățarea limbii
Depozitele de pe limbă sunt declanșatoare de carii și de parodontite, fiind formate din bacterii.
Curățarea zilnică a depozitelor de pe limbă reduce cu aproape 75% riscul apariției cariilor și a plăcii bacteriene. Astfel este inhibată formarea de placă bacteriană nouă.
Un alt efect benefic al curățării limbii este o percepție mai bună a gustului. Mulți pacienți reacționează destul de sensibil la curățarea limbii (reflex de vomă). Vă sfătuim să încercați la început în partea anterioară a limbii și, treptat, să înaintați spre zona posterioară.
12. Profilaxia dentară – igiena orală profesională
Prin igiena orală optimă la domiciliu, se îndepărtează aproximativ 80% din placa bacteriană, restul de 20% necesită o igienizare profesională, în cabinetul dentar. În funcție de situație, aceasta poate fi efectuată o dată sau de două ori pe an. O dantură îngrijită nu numai că arată bine, dar este și mai puțin expusă cariilor și inflamațiilor gingivale și se menține sănătoasă pe o perioadă îndelungată.
A fost dovedit științific că, inflamațiile gingivale (parodontitele) și cariile dentare pot fi prevenite cu o igienă orală riguroasă. Chiar dacă se efectuează o igienă orală riguroasă la domiciliu, este aproape imposibilă îndepărtarea în totalitate a tuturor depozitelor dentare, cum ar fi tartrul dentar sau colorațiile cauzate de tutun, cafea, ceai verde, vin etc. Pentru îndepărtarea acestor depozite, este indicată profilaxia dentară în cabinet.
Ce se efectuează în cadrul profilaxiei dentare
- Îndepărtarea depozitelor moi și tari;
- Periajul dinților;
- Fluorizarea dinților;
- Clarificarea și consilierea în vederea igienizării corecte la domiciliu;
Depozitele și colorațiile se îndepărtează în cabinetul dentar cu ajutorul unei anse speciale cu ultrasunete și un jet de apă cu bicarbonat (airflow). La final, se efectuează un periaj dentar cu o periuță specială și o pastă abrazivă. De regulă, se mai aplică o pastă cu gel fluorant pentru a proteja smalțul dentar.
O igienă optimă la domiciliu și ședințele regulate de profilaxie profesională în cabinetul dentar pot evita pe o perioadă îndelungată apariția distrucțiilor dentare, a îmbolnăvirilor parodontale și a mirosului neplăcut din cavitatea orală (halitoza).
Pentru o dantură sănătoasă și un zâmbet strălucitor, merită să faceți această investiție și, în același timp, puteți evita costurile mari și durerile.