Ce este pedodonția?

Pedodonția (Stomatologia pediatrică) este ramura medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul special al tuturor afecțiunilor în sfera orală (dinți, mucoasă, articulație temporo-mandibulară) în perioada copilăriei, de la naștere până la adolescență.
 
Tratamentele dentare la copii se deosebesc de cele ale adulților prin următoarele:
  • Dentiția la copii încă se dezvoltă, creșterea osoasă încă nu s-a încheiat. Copiii au dentiție de lapte, abia în jurul vârstei de șase ani începe erupția dentiției definitive.
  • Din punct de vedere psihologic tratamentele la copii sunt mult diferite față de cele la adulți.
  • Temelia de bază în copilărie este de a învăța copiii să-și mențină dinții naturali până la cea mai înaintată vârstă. Încă din această etapă din viață învățăm copiii să-și învingă teama față de tratamentele dentare.
  • Copiii înțeleg mult mai bine necesitatea unei igiene orale corecte dacă îi instruim în acest sens.
  • Copiii sunt mici adulți, care nu pot fi tratați cu același concept precum adulții. Este necesară dezvoltarea unor concepte diferite, care să se orienteze după caracteristicile psihologice și anatomice ale copiilor. Este necesar a se lua în considerare și dezvoltarea mentală a copilului.

Care sunt ariile de tratamente în pedodonție?

Ariile de tratamente pedodontice sunt următoarele:
 
  1. Tratamente preventive
  • Profilaxia în scopul menținerii sănătății orale și a pozițiilor dentare
  • Sfaturi privind alimentația
  • Fluorizări
  • Sigilări ale șanțurilor și fosetelor
  1. Tratamentul cariilor, tratamente ale pulpei dentare sau afecțiuni parodontale
  2. Tratamente ortodontice
  3. Tratamente aplicate în cazul accidentărilor

Importanța dinților de lapte

Dinții de lapte sunt foarte importanți pentru:
 
  • Masticație și hrănire adecvată;
  • Asigură spațiul dinților permanenți și îi ghidează în poziția corectă;
  • Permit dezvoltarea normală a oaselor și mușchilor maxilarelor;
  • Influențează dezvoltarea vorbirii și participă la formarea unei prezențe agreabile.
 
Este important ca acești dinți să fie tratați din timp, orice infecție poate afecta mugurii dinților permanenți, precum și dezvoltarea normală a oaselor maxilare.
 
Este necesară începerea periajului dentar de către părinți după erupția primului dinte. După vârsta de 3 ani, copilul trebuie să se spele singur pe dinți, sub supravegherea părinților. Părintele are îndatorarea de a peria ulterior dinții copilului. Copiii îndrăgesc spălatul dinților atunci când acest lucru se face în joacă.
 
Datorită expunerii prelungite a dinților copilului la lichide cu un conținut ridicat de zahăr (lapte praf, suc de fructe și alte băuturi îndulcite), sugarii pot face o formă serioasă de carii, numite carii de biberon.

Întâlnirea copilului cu medicul dentist

Întâlnirea cu medicul dentist face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult. Din acest motiv, este necesar ca primul contact cu medicul dentist să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic să se realizeze treptat, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.
 
Copiii prezintă necesități și probleme diferite comparativ cu cele ale adulților, fiind nevoie să fie tratați de medici specializați în stomatologia pediatrică, într-o ambianță caldă, care-i vor face să se simtă în largul lor.
 
Atenția noastră este îndreptată, în special, către prevenția leziunilor carioase prin igienă, alimentație, instructaj de periaj, fluorizări și sigilări, profilaxia anomaliilor dento-maxilare prin depistarea și decondiționarea obiceiurilor vicioase, dar și tratamente de calitate ale afecțiunilor existente, într-o atmosferă plăcută și prietenoasă, confortabilă pentru micuțul pacient, în care, pe viitor, va dori să revină.
 
Chiar de la apariția primilor dinți, vizitele la dentist sunt extrem de importante. Dinții puternici și sănătoși ajută copilul să mestece cu ușurință, să învețe să vorbească în mod clar și țin la distanță durerile. Medicii noștri, înzestrați cu răbdarea necesară și cunoștințe bogate despre psihologia copilului, reușesc să obțină o cooperare excelentă cu micii lor pacienți. Crearea unei relații de încredere cu un copil este foarte importantă pentru buna funcționare a tratamentului.