Estetica dentară s-a născut din dorința oamenilor de a avea un zâmbet cât mai frumos. Această specializare se adresează pacienților care își doresc dinți sănătoși, cât mai armonizați cu fizionomia lor și, nu în ultimul rând, cât mai albi. Imaginea generează succesul, iar o imagine frumoasă devine perfectă cu un zâmbet perfect.
 
Zâmbetul este expresia chipului uman ce ne influențează imaginea și relațiile cu cei din jur. Încrederea în sine, satisfacția unui aspect plăcut și carisma unei persoane joviale cucerește de la prima vedere și reprezintă un atu atât în mediul social, cât și în cel business. Dinții albi vă luminează chipul, emanând bună dispoziție și entuziasm în jurul dumneavoastră.
 
Datorită tehnologiei moderne, vă putem ajuta să dobândiți un zâmbet spectaculos, mai alb și mult mai tânăr, așa cum vi-l doriți. Folosim cele mai noi tehnici și materiale disponibile în prezent pe piață.
 
Durata unui tratament de cosmetică dentară variază în funcție de proceduri și de pacient. Starea dinților dumneavoastră înainte de începerea tratamentului influențează, de asemenea, durata acestuia.
 
Cosmetica și estetica dentară sunt discipline ale medicinei dentare dedicate artei și științei de a reda zâmbetul natural al unei persoane, îmbunătățindu-i imaginea si respectul de sine, redându-i starea de bine în ansamblu.
 
Clinica noastră vă poate ajuta să obțineți zâmbetul mult visat oferindu-vă o gamă variată de servicii și tratamente în acest sens printre care se enumeră:
 
  • Tratamente de albire (albire dentară profesională);
  • Fațete ceramice;
  • Inlay-uri și onlay-uri ceramice;
  • Coroane ceramice (metalo-ceramice, integral ceramice și zirconiu);
  • Tatuaje și bijuterii dentare.
 
În cele ce urmează vom prezenta câteva informații utile pentru fiecare dintre acestea.

Tratamente de albire (albirea dentară profesională)

Albirea dentară este un proces chimic. Prin aplicarea unor geluri pe bază de peroxid hidrogen cu greutate moleculară mică, peroxizii pătrund în smalț și dentină, eliberând radicali liberi, care oxidează moleculele colorate.
 
Anumiți pigmenți alimentari (cafea, tutun, ceai, vin roșu etc.), și coloranți (tetraciclina, fluorul în exces) pot produce modificări nedorite a culorii dinților. Pentru obținerea unei nuanțe satisfăcătoare, o igienă riguroasă și chiar igienizările profesionale sunt insuficiente uneori.
 
Metode de albire:
 
Office Bleaching(albirea în cabinetul dentar) este cea mai rapidă procedură de albire a dinților (durează aproximativ o oră) efectuată în cabinetul dentar cu lampă de albire. Procedura este inofensivă și lipsită de disconfort, iar timpul redus al tratamentului, precum și nuanțele foarte luminoase obținute, fac ca această metodă să fie foarte solicitată, mai ales de pacienții pentru care timpul este extrem de prețios. Albirea dentară cu lampa este foarte utilă și indicată în cazul unor evenimente care cer un zâmbet fără cusur într-un interval de timp foarte scurt, cum ar fi: căsătorii, conferințe, diverse evenimente mondene etc.
 
Home Bleaching(albirea la domiciliu) este, de asemenea, un sistem de albire care nu și-a pierdut din valoare. În laborator se realizează o gutieră specială, în care se va aplica gelul de albire. Acest sistem folosește substanțe cu o concentrație mai mică de peroxid hidrogen, durata de albire fiind ceva mai lungă (4-7 zile, în funcție de nuanța dorită).
 
În toate situațiile care necesită albire, igienizarea profesională cu câteva zile înainte este absolut obligatorie.
 
Nuanțele obținute prin sistemele Home Bleaching și Office Bleaching sunt de până la 8-10 ori mai luminoase decât cele inițiale, iar rezultatul este garantat pentru o perioadă de 2-3 ani.
 
Riscuri și reacții adverse ale tratamentului de albire dentară:
  • Iritații ale gingiei sau sensibilitate crescută a dinților sau a coletelor dentare, care pot dispărea după o perioadă de timp de la procesul de albire;
  • În cazul dinților cu leziuni carioase profunde, substanța de albire poate afecta pulpa dentară;
  • În unele cazuri pot apărea demineralizări pe suprafețele unor dinți;
  • Substanțele de albire acționează și albesc doar dinții naturali, nu și coroanele dentare, obturațiile, fațetele sau incrustațiile;
  • Este indicat ca substanțele de albire dentară să nu fie folosite de mai mult de două ori pe an;
  • Substanțele de albire pot reduce duritatea structurii dentare, și anume smalțul.

Fațete ceramice

Fațetele ceramice sunt cele mai fizionomice, dar și cele mai delicate. Acestea se realizează prin tehnici de stratificare complexă determinată de ofertă minimă de spațiu. 
 
Avantajele fațetelor ceramice sunt:
 
  • Șlefuire minimă din suprafața exterioară a dintelui (0.6 mm);
  • Sunt foarte fizionomice;
  • Dinții restaurați nu vor prezenta umbre în vecinătatea gingiei;
  • Respectă textura și translucența dinților naturali.
 
Prepararea dinților, amprentarea, wax-up-ul, mock-up-ul și cimentarea fațetelor sunt, de asemenea, proceduri extrem de sofisticate, care necesită personal medical răbdător, dedicat și, înainte de toate, specialist calificat în domeniul esteticii dentare, dar și un laborator bine dotat și experimentat.

Inlay-uri și Onlay-uri ceramice

Inlay-urile și Onlay-urile ceramice sunt proceduri stomatologice utilizate de un număr redus de medici stomatologi. În anumite cazuri, Inlay-urile și onlay-urile sunt o alternativă conservatoare la coroanele dentare cu acoperire totală. Cunoscute și sub numele de „plombe indirecte” sau „incrustații”, Inlay-urile și onlay-urile oferă o soluție reparatorie bine fixată pentru cariile dentare sau problemele similare, fiind mai rezistente și cu durabilitate mai mare decât plombele din rășini compozite. Aceste restaurări sunt benefice, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
 
Inlay-urile și Onlay-urile pot fi utilizate adesea în locul obturațiilor tradiționale, pentru tratarea cariilor sau a deteriorărilor structurale similare. În timp ce obturațiile sunt confecționate direct în cavitatea dintelui în cadrul unei vizite stomatologice, Inlay-urile și Onlay-urile sunt fabricate în laborator, înainte să fie ajustate și lipite de medicul stomatolog pe dintele deteriorat.
 
Inlay-urile și Onlay-urile oferă o pregătire conservatoare, care menține o suprafață cât mai mare din dinte sănătoasă. Acestea sunt o alegere excelentă dacă prezentați o carie minimă spre moderată a dinților, oferind o alternativă excelentă la coroanele cu acoperire totală.
 
Avantajele Inlay-urilor și Onlay-urilor sunt:
 
  • Culoarea dinților – având o longevitate estetică, Inlay-urile și Onlay-urile nu sunt supuse colorării în timp, așa cum se întâmplă adesea cu obturațiile din rășini compozite.
  • Protejarea structurilor dintelui – Inlay-urile și Onlay-urile mențin o porțiune maximă din structura sănătoasă a dintelui, în timp ce restaurează zonele cariate sau deteriorate, contribuind la asigurarea longevității funcționale.
  •  Curățarea facilă a dinților – deoarece ajustajul este tăiat pe margini, iar pregătirea este minimă, procesul de curățare a dintelui este mult mai ușor de realizat decât în cazul alternativelor cu acoperire totală precum coroanele dentare. Obturațiile din rășini compozite se pot contracta de-a lungul timpului, permițând infiltrarea cu microbi și reapariția cariei, în timp ce la Inlay-urile și Onlay-urile prefabricate din porțelan sau din aur nu se întâmplă acest lucru.
  • Soluționarea cariilor în spații strâmte – dacă aveți o carie interdentară, este mai bine să alegeți un Inlay decât o obturație directă din rășini compozite. Inlay-urile sunt mai potrivite pentru sigilarea dinților pentru a ține bacteriile la distanță, sunt ușor de curățat, nu pătează și au o durabilitate excepțională (între 10-20 de ani).
  • Rezistența și stabilitatea – Inlay-urile și Onlay-urile sunt soluții de restaurare extrem de stabile pentru tratamentul cariilor dentare. Ajustarea superioară și materialul durabil fac din Inlay-uri și Onlay-uri o alegere stabilă, care poate consolida efectiv un dinte deteriorat pentru mai mult de 15 ani.
  • Protejarea dintelui slăbit – un Onlay poate proteja zonele slăbite ale dintelui. Procedura nu necesită remodelarea completă a dintelui.

Coroanele ceramice (metalo-ceramice, integral ceramice, zirconiu)

Coroanele dentare păstrează funcționalitatea dinților afectați. Coroanele pot fi utilizate pentru a proteja un dinte fisurat, a reda funcționalitatea unui dinte cariat excesiv sau pentru a înlocui o coroană existentă. Scopul principal al unei coroane dentare este de a acoperi un dinte afectat cu un material creat special. 
 
La ora actuală există o varietate de opțiuni de tratament conservator pentru restaurarea dinților. Dacă este posibil, aceste opțiuni trebuie analizate și discutate înainte de selectarea coroanei cu acoperire totală.