Siguranță prin dezinfecție și sterilizare completă
 
Curățarea și dezinfecția intrumentarului sunt etape premergătoare sterilizării. Marea majoritate a infecțiilor create de instrumentarul medical se datorează curățării și dezinfecției insuficiente. Cea mai eficientă etapă a fiecărei proceduri de decontaminare este îndepărtarea perfectă a tuturor microorganismelor. Instrumentele încărcate cu materiale microbiologice sunt mai greu de sterilizat decât cele care sunt mai puțin sau ușor încărcate și, din acest motiv, acordăm o deosebită atenție curățării, dezinfecției și sterilizării.
 
Sterilizare în cabinetul stomatologic – din respect pentru siguranță
 
Sterilizarea are o importanță majoră în realizarea unui act medical corect. Pe lângă un tratament dentar reușit, este foarte important ca atât pacienții, cât și cadrele medicale, să aibă siguranța imposibilității de contaminare. O importanță deosebită trebuie acordată procedurilor de dezinfecție și sterilizare, pentru a fi îndeplinite cele mai exigente cerințe și norme cu privire la sterilizare și prevenire a contaminării. Este vorba despre materiale, aparate și proceduri speciale pentru dezinfecție și sterilizare, asigurând astfel siguranța pacientului în timpul actului stomatologic.
 
Grija pentru sănătatea pacienților și protecția personalului medical reprezintă motivul pentru care clinica KARIES DENT a optat pentru măsuri stricte pentru a beneficia de un tratament dentar realizat în condiții de maximă siguranță.
 
Sterilizarea se efectuează într-o încăpere special amenajată, destinată curățării, dezinfecției și sterilizării instrumentarului, respectându-se cele mai stricte norme de igienă, conform celor mai recente cerințe din Comunitatea Europeană.
 
Dezinfecția suprafețelor și a unitului dentar se efectuează după fiecare pacient, cu ajutorul substanțelor dezinfectante bactericide, virulicide, fungicide de ultimă generație, cu spectru larg de acțiune, respectându-se cu strictețe timpul de expunere al agentului decontaminant. Pentru prevenirea riscurilor, este alocat timp pentru ca asistentele să decontamineze toate suprafețele de contact expuse (unitul dentar, piesele de mână, suprafețele de lucru) reducând astfel numărul posibil de germeni la zero. Pe tabloul de comandă al unitului dentar, atât pe partea medicului, cât și pe partea asistentei, pe mânerele mesei de lucru și ale lămpii unitului și pe piese se aplică folii transparente, de unică folosința, schimbate după fiecare pacient.
 
Tot instrumentarul este supus unei presterilizări. Pentru aceasta se folosesc substanțe dezinfectante ce îndeplinesc standardele europene, substanțe bactericide active pe Candida Albicans, fungicide, sporicide, virucide active pe virusul HIV, al hepatitelor de tip B și C, adenovirusuri, coronavirus, virus Herpex tip 1, tuberculocide active pe Mycobacterium Tuberculosis. Ulterior, instrumentarul este introdus în baia cu ultrasunete, care îmbunătățește calitatea procesului de dezinfecție și oferă cea mai sigură și precisă modalitate de îndepărtare a materialelor microbiologice. Cerința necesară este verificare periodică a acestora.
Dezinfecția este, în general, un proces mai puțin germicidal decât sterilizarea. Aceasta îndepărtează toate microorganismele recunoscute ca fiind patogene, însă nu toate formele microbiologice (cum ar fi sporii bacterieni) sau cele vii. Dezinfecția nu îndepărtează în totalitate germenii, motiv pentru care procesul de dezinfecție nu oferă atât de multă siguranță, iar instrumentarul necesită a fi supus procesului de sterilizare. Procesul de curățare și dezinfecție se face imediat după utilizarea instrumentarului.
 
Intrumentarul este apoi sigilat și sterilizat individual, în folii speciale, prevăzute cu markeri de sterilizare, care își schimbă culoarea și permit verificarea calității sterilizării. Sigilarea individuală ne asigură că instrumentarul stomatologic care a fost sterilizat nu poate fi contaminat în cursul manipulării. Instrumentarul va fi desigilat numai în fața pacientului.
 
Ambalarea instrumentarului se face în pungi autoclavabile și sterilizarea lor se realizează în Autoclav. Acesta afișează pe tot parcursul procesului de sterilizare atât parametrii sterilizării, cât și timpul și rezultatele, asigurând astfel o sterilizare corectă pentru a elimina riscul transmiterii bolilor infecțioase.
 
Autoclavul prezintă următoarele caracteristici:
  • Autoclav clasa B, proiectat în conformitate cu standardele și directivele europene;
  • Poate steriliza orice tip de material (sticlă, plastic, cauciuc, metal), corpuri cavernoase (turbine, aspiratoare chirurgicale) și materiale poroase;
  • Toate funcțiile sunt monitorizate de un sistem computerizat care asigură controlul automat al tuturor ciclurilor de sterilizare