Ce este profilaxia?

Profilaxia dentară reprezintă totalitatea măsurilor în vederea prevenirii îmbolnăvirii dinților și a parodonțiului. Sinonimul profilaxiei dentare este prevenția dentară.
 
Printr-o igienă orală corectă – scop pe care fiecare dintre noi îl putem atinge – vom putea menține o dantură sănătoasă pe un termen îndelungat. Doar periajul dentar nu este suficient căci, în cadrul acestei măsuri se periază doar 70% din placa bacteriană de pe suprafețele dinților. Cu ajutorul aței dentare sau a apelor de gură putem îmbunătăți situația. O îngrijire optimă include și controalele regulate și o igienizare profesională la medicul curant.
 
Ținând cont de următoarele sfaturi puteți crește șansele pentru o sănătate orală adecvată:
  • O igienă orală meticuloasă la domiciliu;
  • Alimentație sănătoasă;
  • Controale regulate la medicul stomatolog;
  • Măsuri de profilaxie individuală;

De ce este periculoasă placa bacteriană?

50% dintre adulți suferă de probleme parodontale, doar 5% nu prezintă carii dentare. Ceea ce nu știu mulți dintre pacienți este faptul că inflamațiile gingivale (parodontitele) și caria dentară pot fi evitate. Cauza îmbolnăvirilor carioase și parodontale este placa bacteriană și tartrul dentar. În placa bacteriană stagnează bacterii, care transformă zaharurile în acizi agresivi. Consecința acestor agresiuni este dizolvarea smalțului dentar și formarea cariei dentare. Dacă placa bacteriană/tartrul de la nivelul marginii gingivale nu este îndepărtată la intervale regulate de timp, gingia se inflamează și se retrage.
 
Placa bacteriană și tartrul sunt responsabile și de halena fetida și provoacă inflamația gingivală, în cel mai rău caz declanșează o parodontită. Datorită acestor inflamații gingivale, bacteriile pătrund mai ușor prin pungile parodontale în circuitul sangvin, facilitând astfel dezvoltarea altor boli. O profilaxie dentară, efectuată la intervale regulate, reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, AVC-urile, reumatismului, artritelor, diabetului și a problemelor digestive.

Nu oferiți șansa apariției inflamațiilor gingivale!

Nu permiteți bacteriilor să stagneze în cavitatea orală! Cu ajutorul unei profilaxii, efectuată la intervale regulate de timp, protejați dinții și gingia împotriva parodontitei pe termen lung. Din aceste considerente oferim în clinica noastră igienizări profesionale cu training-uri de igienă orală pentru copii, adolescenți și adulți.

Igiena orală profesională – blândă și efectivă

Chiar dacă efectuați igiena orală zilnică, în timp, de depune placă bacteriană, care poate afecta atât dinții cât și gingiile. În clinica noastră puteți beneficia de mai multe programe de igienizare profesională corectă. Cu instrumentar manual și ultrasunete, dinții vor beneficia de o curățire impecabilă, vor fi îndepărtate placa bacteriană și tartrul dentar de pe suprafețele dinților și de la nivelul marginii gingivale, vor fi igienizate spațiile interdentare, curățate suprafețele radiculare. Un alt avantaj pentru pacienți este că, odată cu efectuarea tratamentului profilactic, vor fi îndepărtate și colorațiile de pe suprafețele dentare cauzate de ceai, cafea sau nicotină. Pentru ca bacteriile să nu adere de suprafețele proaspăt curățate, dinții vor fi ulterior lustruiți. Astfel vor prezenta un aspect mai curat, oferă o nuanța mai deschisă și strălucesc în forma lor naturală.

Profilaxia dentiției de lapte – prevenția aplicată din timp

Copiii pot beneficia de o dantură sănătoasă datorită prevenției regulate, instruirii în vederea unei igienizări corecte, fluorizărilor și sigilărilor dentare. Igiena orală și profilaxia încep încă de la vârsta copilăriei, în perioada dentiției de lapte. Astfel, copiii învață din timp responsabilitatea pentru o dantură sănătoasă. Profilaxia la copii formează temelia de bază pentru dinți sănătoși pentru toată viața. Așadar, nu va fi necesară utilizarea frezelor, iar vizita la medicul stomatolog va fi una relaxantă pentru micuți.

Protecția suplimentară prin fluorizări și sigilări dentare

În cazul unei carioactivități crescute, pot fi efectuate fluorizări după tratamentele profilactice. Fluorurile întăresc smalțul dentar. Fluorul este un lac, care se aplică pe suprafețele dinților și se infiltrează în structura smalțului. Fluorurile sunt prezente în cantități mici în alimente, sau pot fi găsite sub formă de pastile, lacuri fluorurate sau paste de dinți fluorurate. Recomandăm îndeosebi copiilor și adolescenților sigilările dentare care constau în aplicarea unui lac pe suprafețele triturante ale dinților, protejându-i astfel împotriva cariilor. Astfel poate fi redus riscul apariției cariilor cu până la 90%. Recomandate sunt sigilările și la dinții de lapte, ei fiind menținători de spații pentru dentiția definitivă.

Training de igienizare orală

Cu mare drag, vă sfătuim și arătăm cum puteți preveni distrucțiile dentare și îmbolnăvirile parodontale. În cadrul trainingului de igienizare orală primiți informații despre:
 
  • tehnicile de periaj;
  • consecințele și prevenția îmbolnăvirilor parodontale/dentare;
  • alimentația sănătoasă;
 
fiindcă, sănătatea începe în cavitatea orală.