Ce este ortodonția?
Ortodonția este ramura stomatologiei care constă în îndreptarea și corectarea malpozițiilor dentare cu ajutorul unui aparat ortodontic.
Aceste afecțiuni sunt des întâlnite la copii și adolescenți. Părinții trebuie să fie foarte atenți la erupția dentară și să-i îndrume, să-i învețe, încă de mici să-și îngrijească dantura, pentru a nu apela mai târziu la diverse proceduri stomatologice nedorite.
Malpozițiile dentare obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncția articulației temporo-mandibulare și dureri la nivelul gâtului, umărului și spatelui.
- Anomaliile dento-maxilare;
- Înghesuirile dentare;
- Spațiile dintre dinți;
- Problemele cauzate de lipsa sau surplusul unor dinți;
- Malocluziile dentare;
- Malpozițiile dentare;
- Obiceiurile vicioase.
Tipuri de tratament
- Tratament preventiv– se aplică la dentiția temporară și împiedică dezvoltarea anomaliilor dento-maxilare. Exemplu: menținerea spațiului în cazul căderii unui dinte temporar înainte ca el să cadă în mod normal.
- Tratament ortodontic interceptiv– se aplică la dentiția mixtă și împiedică agravarea unor probleme deja existente. Scopul acestui tratament este de a elimina cauza. Exemplu: corecția obiceiurilor vicioase care pot deforma dantura.
- Tratament ortodontic complex– se aplică la dentiția temporară, mixtă sau permanentă și determină corectarea problemelor cu ajutorul aparatelor ortodontice. Acest tip de tratament complex are mai multe etape, adresându-se problemelor ce implică alinierea dinților, îmbunătățirea funcției dentiției și a ocluziei. La sfârșitul acestui proces complex este necesară purtarea unor aparate de contenție ce vor ajuta la păstrarea noii poziții a dinților.
Aparatul dentar
- Aparate funcționale;
- Aparate cu bracket-uri metalice, metalice autoligaturante, ceramice și de safir;
- Aparate fixe linguale (Incognito);
- Aparate fizionomice autoligaturante Damon Clear (tratament mai rapid, mai puține vizite la cabinet, mai confortabil și mai ușor de curățat);
- Aparate fixe parțiale;
Cui i se adresează aparatul dentar? Care este importanța acestuia?
În timpul copilăriei și adolescenței, oasele maxilare cresc și se maturizează, de aceea este mai ușor de modificat poziția dinților în această etapă de creștere.
În cazul adulților, tratamentul ortodontic sau terapeutic poate să dureze mai mult, pentru că oasele maxilare și-au încheiat creșterea. Pe termen lung, afecțiunile netratate pot duce la apariția unor defecte de vorbire, predispoziție pentru formarea tartrului, implicit a cariilor.
Ortodonția nu are limită de vârstă foarte mare. Putem trata copii de la vârste de 5 ani, dar și adulți de 40 de ani. Cu cât se intervine mai devreme, cu atât avem la dispoziție mai multe opțiuni.
În concluzie, este mult mai sănătos să tratăm malpozițiile dentare sau dinții nealiniați în mod ortodontic decât non-ortodontic. Ortodontic corectăm anomalia dentară, păstrăm sănătatea structurilor dentare și asigurăm stabilitatea pe parcursul tratamentului, în timp ce non-ortodontic, doar o mascăm.
Aparatul ortodontic nu este ceva „la modă”, este un necesar. Îndreptarea poziției dinților este un lucru foarte important, care nu trebuie tratat ca pe un moft, ci ca pe o necesitate.