Implantul dentar este una din cele mai de succes soluții ale medicinei moderne. Acest înlocuitor al danturii naturale rezolvă probleme estetice și de masticație pe o perioadă îndelungată de timp, fiind foarte rezistent și de durată.
Ce este implantul dentar?
Dintele natural este alcătuit din două părți importante: rădăcină și coroană. Rădăcina este partea dintelui inclusă în os, iar coroana este partea vizibilă a dintelui.
Implantul dentar este un înlocuitor artificial al rădăcinii dintelui pe care se poate fixa o coroană artificială, o punte sau poate fi punct de rezistență pentru o proteză. Acesta are forma unui șurub care se fixează în țesutul osos al mandibulei sau maxilarului.
Implanturile au în componența lor materiale tolerabile de organismul uman.
Procedura chirurgicală de introducere a implantului în baza osoasă se realizează sub anestezie locală și durează aproximativ o oră. Procesul de fixare a implantului dentar poate dura câteva luni, cea mai lungă perioadă de timp fiind necesară vindecării țesutului osos.
Care sunt avantajele implantului dentar?
- Implanturile dentare sunt o soluție de lungă durată, cu îngrijirea corectă putând rezista pe tot parcursul vieții;
- Implanturile dentare țin locul dintelui/dinților lipsă fiind foarte confortabile și având un aspect estetic similar cu dinții naturali;
- Implanturile dentare pot salva alți dinți. În general, atunci când un dinte este extras, pentru umplerea spațiului dintre dinții învecinați, acesta va putea fi înlocuit de unul artificial care este fixat pe cei din lateral, aceștia din urmă având nevoie de șlefuire, lucru care le dăunează și le scurtează din viață;
- Implanturile dentare salvează țesutul osos. După vindecarea unei extracții, în timp, țesutul osos se retrage, iar acest lucru poate fi dăunător din punct de vedere estetic, modificând aspectul fizic al feței;
- 90%-95% din implanturile dentare au fost considerate succese
Contraindicații implant dentar
Din nefericire, există persoane care nu pot beneficia de implantul dentar din cauza unor boli/afecțiuni și din cauza administrării unor anumite tratamente. De asemenea, implanturile sunt contraindicate femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor sub 18 ani.
O contraindicație importantă o reprezintă și fumatul pentru că acesta scade densitatea țesutului osos și îngreunează vindecarea.
Unele dintre afecțiunile importante care pot reprezenta un obstacol în realizarea implanturilor sunt următoarele:
- Seropozitivitatea
- Afecțiunile imunologice
- Tratamentul cu bifosfonați
- Tulburări psihiatrice severe
- Reumatismul poliarticular
- Afecțiunile osoase grave, tumorile maligne active
- Cardiomiopatia, infarctul recent și alte afecțiuni ale inimii
Există și anumite afecțiuni care pot influența implantul dentar, unele dintre ele putând fi rezolvate, altele reprezentând un risc considerabil de respingere de către organism.
Totuși, cel mai bine este ca pacientul să se prezinte la medicul dentist pentru un control inițial, să prezinte afecțiunile de care suferă, iar în baza informațiilor primite, medicul va face un plan de tratament, dacă este cazul, sau va discuta cu pacientul alternativele de tratament.