Ce este protetica?

Protetica dentară este o ramură a medicinei dentare, care are rolul de a reconstrui dinți distruși (cu indicație de menținere pe arcadă) sau absenți, în scopul menținerii funcției masticatorii, esteticii și a sănătății dinților.

Ce tipuri de lucrări protetice există?

În funcție de situația individuală, intră în discuție următoarele tipuri de lucrări protetice:
 
  • Lucrări protetice fixe: coroane totale, coroane parțiale, fațete;
  • Lucrări protetice mobile: proteze parțiale (acrilice sau elastice), proteze totale;
  • Lucrări protetice combinate: proteze scheletate, ancorate pe dinții naturali cu coroane/punți și sisteme speciale.
 
Implanturile dentare oferă de multe ori o funcționalitate, un confort și o estetică mult mai bună decât lucrările protetice clasice.
 
Coroanele dentare
 
Coroanele dentare sunt restaurări protetice fiind clasificate după:
  • Tipul distrucției;
  • Materialul din care sunt confecționate;
  • După forma restaurării.
 
Ele acoperă în totalitate sau parțial un dinte care a fost șlefuit în prealabil. Coroana dentară este o restaurare protetică similară cu o capă de formă și culoare identică cu cea a unui dinte natural, ce acoperă în totalitate dintele.
 
Coroanele dentare sunt necesare atunci când o parte semnificativă din structura dintelui este pierdută sau atunci când aplicarea unei obturații coronare (plombe) ar pune în pericol integritatea dintelui (deoarece plomba ar fi prea mare) sau ar compromite estetica și rezistența lui.
 
Metoda clasică constă într-o șlefuire tangențială a dintelui, iar în felul acesta, gingia era traumatizată, și ca o reacție normală a organismului, aceasta se inflamează și se retrage, expunând limita dintre coroană și gingie. Tehnica de șlefuire cu prag permite medicilor șlefuirea fără atingerea gingiei, coroana sprijinindu-se pe dinte, fapt pentru care aceasta nu mai este traumatizată și nu se mai retrage.
 
La ora actuală, toate lucrările protetice fixe (coroanele dentare) sunt fabricate din ceramică pe structură metalică, din ceramică pe structură de zirconiu sau integral ceramice (ceramică presată)
 
Coroanele integral ceramice
Coroanele integral ceramice au un aspect extrem de natural și, de aceea, sunt folosite mai ales în zona frontală. Sunt considerate cele mai estetice. Culoarea ceramicii este translucidă și forma poate fi ajustată pentru a completa zâmbetul pacientului.
 
Coroanele metalo-ceramice
 
Coroanele metalo-ceramice au exteriorul din ceramică, iar în interior au o structură (capă) metalică, ceea ce le asigură o rezistență mai mare față de coroanele integral ceramice. Metalul din interior conferă coroanei o opacitate puțin nenaturală. În timp, poate apărea o bandă metalică lângă gingie.
 
Coroanele ceramice pe suport de zirconiu (biointegritate)
 
Coroanele ceramice pe suport de zirconiu au exteriorul din ceramică, iar în interior au o structură (capă) de zirconiu, ceea ce le conferă o rezistență mai mare.
 
Avantajele acestor coroane constau în:
  • Compatibilitate mare cu țesuturile cavității bucale
  • Nu provoacă reacții alergice
  • Conductibilitate termică scăzută cu micșorarea riscului de afectare a pulpei dentare
  • Adaptare marginală foarte bună, ceea ce duce la eliminarea gustului neplăcut și a colorației în jurul gingiei
 
Lucrările ceramice pe suport de zirconiu sunt realizate cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Assisted Manufacturing). Aceasta presupune, în primul rând, turnarea unui model în laborator, după amprenta trimisă de medic. Modelul este supus unui proces de scanare, informația înregistrată fiind trimisă unui computer cu ajutorul căruia se va realiza ulterior capa din zirconiu.
 
Fațetele ceramice
 
Fațetele ceramice sunt lucrări protetice minim invazive ce se lipesc pe fețele vestibulare ale dinților. Acestea sunt folosite pentru a îmbunătăți estetica dinților afectați de carii, colorați sau cu formă nepotrivită. Fațetele ceramice sunt lipite cu un adeziv pe fața exterioară a dinților pentru a schimba culoarea, forma sau dimensiunea dintelui. De obicei, acestea sunt făcute din porțelan, compozit sau zirconiu.
 
Avantajele fațetelor:
 
  • Procedeul de realizare al fațetelor dentare reprezintă o metodă de succes, minim invazivă, pentru acoperirea dinților, în vederea obținerii unei estetici perfecte.
  • Dinții se șlefuiesc doar pe fața vestibulară (dinspre buză) maxim 0.5 mm. Dinții acoperiți de fațete rămân vitali. În numai două ședințe, pacienții pleacă din cabinet cu zâmbetul total schimbat. Igiena dentară se îmbunătățește, placa dentară nu aderă pe suprafața lucioasă a dinților.
  • Fațetele rezistă o lungă perioadă de timp. Fațetele ceramice rezistă mai mult timp decât cele compozite, dar după 10 ani se recomandă înlocuirea acestora.
Fațetele sunt durabile și mulți pacienți sunt foarte fericiți de rezultate. Ele dau pacienților încredere în noul lor zâmbet. Există cazuri în care fațetele se sparg sau se decimentează. Aceste cazuri sunt foarte rare, iar dacă apar, trebuie să contactați medicul dentist cât mai repede cu putință. 
 
Punțile dentare
 
Punțile dentare sunt lucrările protetice ce înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă. Ele se recomandă pentru a stabiliza ocluzia (mușcătura) și pentru a preveni migrările dinților alăturați și/sau ale dinților antagoniști edentațiilor.
 
Tipuri de punți dentare:
  • Punțile totale/parțiale
  • Punțile Maryland (de regulă indicate în zona frontală, când lipsesc unul sau cel mult doi dinți)
 
Protezele dentare
 
Protezele dentare sunt lucrări protetice ce rezolvă edentația totală (absența tuturor dinților de pe o arcadă) sau parțială (absența majorității dinților de pe o arcadă). 
 
Protezele dentare sunt realizate din acrilat pe care sunt montați dinții artificiali de diferite forme și culori, în funcție de fizionomia pacientului Acestea au sprijin muco-osos (se sprijină atât pe gingie, cât și pe crestele edentate). Foarte importantă este adaptarea lor cât mai corectă la câmpul protetic.
 
Realizarea acestor lucrări protetice prevede mai multe etape, în care există o colaborare strânsă între medic și tehnician, pentru a putea obține cele mai bune rezultate. Este foarte important ca proteza să aibă o stabilitate bună. Acest lucru este necesar pentru reluarea funcțiilor masticatorii și de fonație. Mai mult decât atât, este foarte important aspectul estetic.
 
Chiar și purtătorilor de proteze se recomandă controale regulate de două ori pe an, în vederea verificării stabilității protezei/protezelor. În funcție de resorbția osoasă, acestea trebuie rebazate (căptușite) la un anumit interval de timp.
 
La început, pacientul simte un disconfort mare, ele necesitând o perioadă de acomodare, fiind un corp străin în cavitatea bucală. Dacă protezele nu sunt bine adaptate și nu sunt stabile, pot provoca inflamații, ulcerații sau alte probleme ale mucoaselor.
 
Noii purtători de proteze au:
  • Senzația de gură plină;
  • Senzația că limba nu mai are spațiu;
  • Salivează mult mai des;
  • Din cauza plăcii ce acoperă palatul nu simte gustul alimentelor;
  • Dacă vă mușcați obrajii sau protezele fac zgomot când vorbiți, trebuie să vă prezentați la medicul dentist;
Protezele se igienizează zilnic, precum dinții naturali, pentru a evita depunerea plăcii bacteriene. Protezele sunt făcute din acrilat și necesită îngrijire corectă. Nu trebuie lăsate în soare pentru o perioadă lungă de timp. Nu folosiți înălbitor, pastă de dinți, oțet sau săpun pentru curățare, deoarece acestea pot zgâria sau decolora protezele. Protezele se spală cu o perie din plastic, cu apă. Când nu se poartă, se depozitează într-un pahar cu apă sau într-un container de plastic. Se pot folosi adezivi speciali.
 
O alternativă la protezele convenționale sunt protezele pe implanturi, care oferă o stabilitate și siguranță optimă.

Importanța ocluziei

Ocluzia este modul în care dinții se întrepătrund când mușcam. O ocluzie defectuoasă poate afecta articulația temporo-mandibulară producând dureri, limitări ale mișcării de deschidere, zgomote și deplasări ale mandibulei la închidere-deschidere.
 
Ocluzia dezechilibrată poate duce, de asemenea, la pierderea de substanță dentară. Aceasta poate apărea în apropierea gingiei (leziuni cuneiforme) sau se poate manifesta prin abraziunea exagerată a dinților. Ambele se pot asocia cu sensibilitate dentară, de multe ori importantă ca manifestări. În ultimă instanță se poate ajunge la pierderea osului maxilar sau mandibular și nu în ultimul rând, la pierderea dinților.

Diagnosticul funcțional

Diagnosticul funcțional stabilește deviațiile funcționale ale sistemului masticator (disfuncții cranio-mandibulare). Cu ajutorul unui arc facial se vor înregistra mișcările maxilarelor. Ulterior se ia o amprentă/mușcătură pentru a se verifica punctele de contact dintre maxilar și mandibulă. Scopul nostru este ca pacientul să beneficieze de o ocluzie echilibrată!
 
Este vorba despre o disfuncție ocluzală dacă suferiți de una dintre următoarele afecțiuni:
  • Dureri de cap
  • Probleme la masticație
  • Dinți sensibili la presiune sau la diferența de temeperatură
  • Dureri la deschiderea maximă a gurii
  • Cracmente la nivelul articulațiilor
  • Senzație de încordare la nivelul gâtului, cefei
 
Cauzele disfuncțiilor maxilare:
  • Variații congenitale
  • Deformări anatomice ale maxilarelor
  • Manopere dentare incorect efectuate (obturații prea înalte, prea joase, lucrări protetice inadaptate ocluzal)
  • Stresul (scrâșnitul dinților, apariția suprafețelor de abraziune, artoze)
  • Pierderea dinților
  • Carii
  • Parodontoză