Ce este parodontologia?
Dinții sunt ancorați în cavitatea orală prin parodonțiu. Parodonțiul este format din gingie, cement, desmodont și alveolă. Acesta se află în strânsă legătură cu restul mucoasei orale și osul maxilar. Toate aceste structuri pot fi afectate de îmbolnăviri.
Ce este parodontita, care sunt cauzele ei și cum evoluează boala?
- Parodontita apicală – pornește de la apex (vârful rădăcinii dintelui) și apare, de regulă, ca o reacție chimică la tratamentele de canal sau la medicația folosită în cadrul tratamentelor de canal.
- Parodontita marginală – pornește de la marginea gingiei.
Cauze
Parodontita se declanșează din cauza stagnării tartrului și plăcii bacteriene. Elementele cheie care fac diferența sunt resorbția osoasă vizibilă pe radiografia dentară și pungile parodontale.
Gingivita se evidențiază prin inflamația și umflarea gingiei. O gingivită prelungită poate ataca osul maxilar, desmodontul și cementul.
Atât în cazul gingivitei, cât și în cazul parodontitei, din placa bacteriană se elimină produse metabolice, care declanșează reacția de apărare a organismului. Sistemul imunitar joacă un rol important în distrugerea țesuturilor, acesta încercând îndepărtarea bacteriilor. Acest răspuns imunitar este compus dintr-o multitudine de reacții și acțiuni, în cadrul cărora sunt implicate diverse substanțe și celule inflamatorii. Se formează enzime, care au rolul de a distruge bacteriile, însă distrug și o parte din propriul țesut. Acest lucru duce în final la pierderea de țesut conjunctiv și os.
Rezultatul reacțiilor asupra bacteriilor sunt sângerările gingivale, formarea de pungi parodontale, retracția gingivală și, în cele din urmă, mobilitate până la pierderea dinților.
Factori de risc
- Igiena orală defectuoasă
- Fumatul
- Predispoziția genetică
- Diabetul zaharat (îndeosebi când glicemia nu este controlată)
- Graviditate (din cauza schimbărilor hormonale se slăbește țesutul conjunctiv, gingia se umflă, iar bacteriile pătrund cu ușurință în spațiul parodontal)
- Cariile dentare deschise
- Respirația orală neplăcută (halena fetida)
- Bruxismul (declanșat de stres)
- Imunitatea scăzută (înainte sau după chimioterapie, transplanturi, SIDA etc.)
- Dietele dezechilibrate – O alimentație săracă în carbohidrați, dar bogată în omega 3, vitamina C, vitamina D și fibre scade inflamația parodontală
- Piercing-urile situate în cavitatea orală (limbă, buze, fren lingual)
Evoluția bolii
În cele mai multe cazuri este vorba despre o afecțiune cronică. Apare preponderent la adulți, doare extrem de rar și ajunge la mobilitate dentară în câțiva ani.
Marginea gingivală se comportă ca o barieră pentru bacterii împotriva autocurățirii cavității orale prin limbă și salivă. La cei neafectați de această boală epitetul gingival garantează prin aderența sa la smalț o suprafață continuă între gingie și dinte. În cazul neîndepărării atente a tartrului din aceste zone, exotoxinele (microorganismele) atacă epiteliul marginal, acesta putând fi străbătut de unele bacterii. Organismul reacționează asupra acestor atacuri cu celule de apărare din sânge. Celulele neutrofile și macrofage formează un perete de apărare împotriva pătrunderii corpilor străini și, rând pe rând, sunt distruse bacteriile. În cadrul acestui proces sunt eliberate endotoxine. Atât endotoxinele, cât și exotoxinele și unele produse rezultate ale celulelor de apărare, creează un stimul. Pentru a apăra țesutul înconjurător de acești stimuli și pentru a preveni avansarea inflamației în profunzime, organismul își activează osteoclastele. Scopul lor este de îndepărtare a țintei și de reconstrucție osoasă.
În cazul unui sistem imunitar bun, microorganismele pot fi împiedicate să pătrundă în profunzime pe termen lung. Scăderea imunității, o înmulțire a bacteriilor sau o modificare agresivă a microorganismelor, duc la avansarea inflamației în profunzime. În acest mod se ajunge la o resorbție osoasă remarcabilă, care poate fi oprită doar prin stoparea stimulilor.
Pe radiografie se observă resorbția osoasă, îndeosebi resorbția orizontală, deoarece osteoclastele formează țesutul osos accidentat în timpul perioadelor de repaus ale inflamației, adaptându-se astfel la noile inflamații. Datorită evoluției îndelungate și lente, această formă este numită și parodontită cronică.
Forma agresivă se deosebește de cea cronică printr-o resorbție osoasă rapidă, pe o suprafață extinsă și poate apărea uneori chiar și la vârsta copilăriei. Aceasta mai poartă numele și de parodontită juvenilă. Pe radiografia dentară, osul apare ca un crater cu vârfuri ascuțite de-a lungul suprafeței rădăcinilor, resorbția fiind, în acest caz, în sens vertical. Cauzele acestei forme rare sunt agenții agresivi și/sau lipsa apărării la unii stimuli locali.
Care sunt semnele parodontitei?
- Sângerări gingivale
- Roșeață, umflătură și sensibilitate la atingerea gingiei
- Halena fetida (miros neplăcut)
- Formarea puroiului în gingie
- Retracția gingivală (dinții par mai lungi)
- Mobilitatea dentară/deplasări ale dinților